Apicultura pentru incepatori si avansati, pe scurt, apicultura online pentru toti Acest blog se doreste a fi o resursa de video apicultura practica, pentru toti cei care indragesc aceasta straveche indeletnicire. Veti descoperi numeroase probleme si situatii inedite cu care m-am confruntat din Februarie 2010, de cand am inceput acest blog. In unele filme am avut si ucenici luati de la zero care mi-au oferit prilejul de a explica pe intelesul tuturor cate ceva din tainele stuparitului.
ANUNT 2019:
Dragilor am ajuns la o varsta la care nu mai pot face fata singur muncii la o stupina asa mare si am hotarat sa pastrez doar strictul necesar. Mai mult, doresc sa ma axez in principal pe proiectul cu educatia elevilor la matematica iar munca la stupina imi consuma foarte mult timp. Asadar vreau sa vand surplusul de biostupi deja pregatiti cu roi pe 6 rame, cu ramele pline cu miere cu tot. Pretul unui roi este in jur de 290 RON, dar totul este negociabil in functie de cantitate si va rog sa ma sunati Tel: 0722.786.515 pentru a discuta concret ce doriti sa cumparati.
Aici gasiti un film cu o prezentare
Suntem pe 7 Iunie 2016 la stupina si de la min 5:00 vizitam un biostup impartit in 5 compartimente (4 pe 4 rame si 1 pe 2 rame). Matca de la nucleul pe 2 rame s-a imperecheat prima si am mutat-o intr-o alta familie unde aveam nevoie iar compartimentul alaturat l-am unificat usor folosind diafragma cu ochiuri. Acum am venit sa inspectam sa vedem ce s-a intamplat dupa unificare iar la min 24:15 vedem tanara matca. Roiul a pornit frumos si il ajutam cu o foaie. Inspectam in continuare si resul roiurilor si interpretez pentru voi toate indiciile pe care le observam impreuna. La un alt roi dam drumul la o tanara matca neimperecheata, pe care am tinut-o in cusca pentru a se acomoda si urmarim ce se intampla. Pentru a avea familii de albine puternice si gata sa culeaga rapid, trebuie sa ne ocupam de cresterea si selectia matcilor. Secretul productiilor mari de miere (atunci cand exista cules) consta in matci tinere si familii de albine sanatoase. Continuam inspectia si la un roi care se besmeticise si unde am incercat sa-i dam o matca neimperecheata. Observam si comentam impreuna comportamentul albinei. Analizam apoi o familie cu o matca tanara si viguroasa si vedem cata forta are ea in a tine sub control intrega familie. Constatam ca trebuie neaparat sa intervenim pentru a colecta puietul de trantor de pe rama capcana (pentru ca a inceput deja sa ecluzioneze) si facem si testul pentru a determina gradul de infestare cu varroa. Veti vedea ca am reusit sa prindem pe cale naturala cateva femele de varroa pe care le filmam si le distrugem. Datorita arhitecturii Biostupului, observati cat de usor se viziteaza rama claditoare din cuib, fara a fi nevoie sa ridicam caturile. Aceste filme sunt sustinute de voi si daca va sunt utile, as aprecia un Like, Share, Comment.
Versiunea acestui film pentru Mobil sau Tableta se gaseste AICI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului. Va multumesc! prof. Ioan URSU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU