ANUNT 2019: Dragilor am ajuns la o varsta la care nu mai pot face fata singur muncii la o stupina asa mare si am hotarat sa pastrez doar strictul necesar. Mai mult, doresc sa ma axez in principal pe proiectul cu educatia elevilor la matematica iar munca la stupina imi consuma foarte mult timp. Asadar vreau sa vand surplusul de biostupi deja pregatiti cu roi pe 6 rame, cu ramele pline cu miere cu tot. Pretul unui roi este in jur de 290 RON, dar totul este negociabil in functie de cantitate si va rog sa ma sunati Tel: 0722.786.515 pentru a discuta concret ce doriti sa cumparati. Aici gasiti un film cu o prezentare

TrinitasTV: Secretele Apiculturii cu prof. Ioan Ursu

Pachetele de DVD-uri "SCOALA DE APICULTURA" - prof. Ioan URSU - DETALII AICI

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Urmariti-ma si pe Twitter
Filme de apicultura si pe PROFUL ONLINE TV
O discutie foarte interesanta in cadrul emisiunii Convorbirile Trinitas despre secretele apiculturii:

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?
Introduceti adresa E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul. Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed: http://feeds.feedburner.com/ApiculuraOnline-ProfIoanUrsuTel0722786515

Delivered by FeedBurner

6 comentarii:

Dragos2006 spunea...

Intreresant pentru incepatori dar si cateva inadvertente.

prof. Ioan URSU (Google: proful online) spunea...

Ati putea sa precizati aceste inadvertente?

Dragos2006 spunea...

Raspunsul dumneavoastra vine la un an dupa postarea mea dar mai bine mai tarziu decat niciodata... in tot acest timp scurs chiar dv. ati prezentat dezavantajele lazii inventate culminand cu haosul din stupina de la manastirea Tisa.
In acest interval de timp nu stiu daca ati aflat dar sunteti o mica "vedeta" pe forumul APIARDEAL unde de 8 luni se discuta lada dv.
Detalii direct la subiect : http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3320.0
Fiul dv. a deschis un cont pe forum dar cum el nu se pricepe la stuparie nu prea are ce conversa cu noi , va asteptam cu drag la unele discutii pe marginea subiectului in cauza.

Inadvertente ??? domnule la ora actuala in Romania sunt peste 20 de procesatori care achizitioneaza miere de la stupari . Cum sa faca un procesator laboratoare mobile de extractie cind in Romania sunt peste 40.000 de apicultori care toti extrag mierea cam in aceiasi perioada . Aveti totusi simtul masurii !

prof. Ioan URSU (Google: proful online) spunea...

Draga domnule Dragos,

Sincer sa fiu ma surprinde in mod neplacut acest comentariu pentru ca este departe de adevar. Eu nu tin minte sa fi prezentat dezavantajele supului inventat de mine.

Daca controlul vazozei in mod natural, iernatul 3 in unu, inmultirea dirijata a matcilor(pot fi inmultite 4 matci pe stup sau doua cand stupul gazduieste o familie principala), temperarea roitului prin rocada imediata a reginelor, familia auxiliara ajutatoare, etc, etc sunt considerate dezavantaje, atunci ... no comment.

Singurul dezavantaj real al acestui stup este acela sa solicita imaginatia si gandirea apicultorului. Modul de lucru traditional cu stupi clasici se schimba pentru ca arhitectura stupului e diferita si introduce concepte noi care vin in sprijinul apicultorului si albinelor. Am simtiti si eu acest lucru atunci cand am trecut de la stupii clasici spre acest nou tip de stup insa stisfacita si avantajele sunt imense.

In filmele mele am aratat pas cu pas aceste "dezavantaje" cum le numiti dumneavoastera. In intlnirile mele filmate cu diversi apicultori din aproape toata tara am discutat foarte mult despre acest nou model de stup. Feedback-ul primit a fost incorporat iar proiectul s-a dezvoltat. Am tinut neaparat sa-l filmez si in practica iar daca in unele cazuri nu a functionat cum am anticipat, a fost din cauza mea si nu a stupului. Foarte curand am revenit cu un nou film si am aratat cum se face. Un exemplu in acest sens este popularea roinitei. E important sa filmam si greselile si cum se repara ele pentru ca altii sa invete. Face parte din acest proiect.

Despre "haosul" de la Manastirea Tisa, iar ma abtin sa comentez.

In privinta forumului in masura in care o sa am timp si in masura in care si Cristi o sa aiba, o sa particip prin intermediul sau(intru online destul de rar din lipsa de timp). Cristi lucreaza in IT si ma sprijina pe partea de online insa nu practica apicultura. Stie destul de multe de la mine la nivel teoretic iar in copilaria sa m-a ajutat la stupina dar ii lipseste experienta practica a lucrului cu albinele.

Despre inadvertentele de la minutul 39:52, pot sa spun ca m-am linistit. :)

Dumneavoastra aveti tendinta sa priviti lucrurile intr-un mod foarte static.
Eu nu am spus ca cei 20 de procesatori trebuie sa recolteze de la 40.000 de apicultori (ca sa raman cu numerele in logica dumneavoastra).

Eu propuneam o solutie foarte simpla care rezolva multe probleme legate de calitatea produselor apicole si in acelasi timp rezolva si probleme de logistica a recoltarii si depozitarii care acum cad in gija apicultorilor.

Procesatorii ar recolta de la cati apicultori pot ei cuprinde iar numarul lor ar creste pe viitor.

Ca un caz particular, imaginati-va ce simplu ar fi pentru un apicultor convertit la miere Bio sa trimita mierea din celule direct in sistemul de procesare al procesatorului Bio cu metodele si controlul calitatii acestuia din urma. Recoltarea si depozitatea produselor apicole Bio sunt o sarcina nu tocmai usoara pentru un apicultor.

Cineva spunea asa: Daca crezi ca un lucru este posibil sau imposibil, ai dreptate. :)

Eu cred ca ce am afirmat la minutul 39:52 este posibil.

Dragos2006 spunea...

Este normal ca dumneavoastra sa va promovati inovatia deoarece asa sta in natura lucrurilor. Dar pentru a fi obiectiv cred ca era necasar sa intrati intr-o relatie de cooperare cu mai multe facultati zootehnice din Romania si de ce nu chiar cu apicultori profesionisti unde ati fi dat spre observatie si exploatare un anumit numar de stupi . In fiecare iarna ati fi organizat o intalnire in care fiecare participant ar prezenta cum au mers acesti stupi in zona lor. Poate era interesant ca fiecare sa si filmeze activitatea in acesti stupi .
Spun cele de mai sus deoarece clima in Romania difera de la o zona la alta la fel cum difera si ecotipurile de albine. Nu este exclus ca acest model de stup sa mearga excelent in zona dumneavoastra iar in alta zona sa nu dea rezultate .
Mai trebuie sa tineti cont de un fapt esential : in fermele apicole profesioniste se merge pe standardizarea operatiunilor in stup . Cresterea matcilor separat , formarea roilor separat , mierea separat , etc.
In final am si eu doua intrebari :
1) cat polen ati colectat pe familie cu colectorul inventat de dumneavoastra ?
2) manualul apicol produs de dumneavoastra se adreseaza doar apicultorilor avansati sau este bun si pentru apicultorii debutanti ?

prof. Ioan URSU (Google: proful online) spunea...

Domnule Dragos,

Am gasit putin timp sa va raspund. Daca urmariti filmele in care am fost invitat de diferite asociatii de apicultori din tara sa prezint stupul inventat de mine, veti constata ca a fost supus "ochiului critic" al multora, unii chiar apicultori profesionisti. Eu mi-am trecut si imi trec stupina la noul tip de stup(varianta de pavilion sau vatra) in masura posibilitatilor mele, deoarece eu nu am mijloace sa-l produc. Detin patentul si cartea tehnica a acestuia si oricine doreste sa-l construiasca trebuie sa intre in legatura cu mine. Detaliile conteaza foarte mult in buna functionare a acestuia. Va dati seama ca incurajez pe multi sa experimenteze cu acest model, sa filmeze si sa-l prezinte public asa cum fac si eu dar nu este rolul meu sa alerg si sa-l impun spre folosire. Cine are ochi de vazut si urechi de auzit cu siguranta ca le va folosi :)

Inovatia mea a pornit de la clasica rama claditoare, care prin noua pozitionare(in spatele grilei) si perpendicular pe ramele din cuib si-a sporit foarte mult eficienta. Mai trebuie mentionat ca eficineta ei depinde foarte mult si de eliminarea ramelor cu celule de trantori din cuib. Faptul ca aceasta rama claditoare poate fi accesata in productie fara a scoate cat-ul si fara a deranja prea mult familia este un lucru extrem de util. In momentele din anul apicol cand rama claditoare nu-si mai justifica prezenta, lacasul ei poate fi folosit cu succes in hranirea stimulativa (primavara, toamna) a 3 familii cu ajutorul hranitorului ce contine si o bucata de fagure de colectare. Iernatul 3 in 1 sau 2 in 1(varianta de la pavilion) l-am experimentat de mai mai mult eori cu rezultate extrem de bune. Cine nu crede, nu are decat sa testeze si sa se convinga.

In legatura cu standardizarea operatiunilor in stup de care aminteati mai sus, va pot spune ca toate aceste principii se pastreaza la noul model, doar ca ele se executa pe fiecare stup in parte. Avantajul nucleului/cresei atasate fiecarei familii principale este acela ca acomodarea matcii este mult mai simpla si mai rapida. Arhitectura stupului face posibil acest lucru. Pana la inventia acestui model de stup am lucrat cu modelul clasic si vad foarte bine noile avantaje.

Acum sa va raspund si la cele 2 intrebari:

1. Cred ca ati inteles pana acum ca acest nou model de stup nu a fost inventat pentru colectorul intern de polen. Va pot spune ca am testat acest colector si ca functioneaza foarte bine. Nu are eficienta celui extern, pentru ca nu a fost gandit ca un inlocuitor al acestuia. Scopul colectorului intern este sa colecteze polen in timp, lasand si familiei o parte pentru dezvoltarea interna. Faptul ca este intern si deci protejat de intemperii, ii ofera acesta posibilitate(colectare in timp). Stupul permite atat colectarea externa cat si cea interna.

2. Video Manualul Apicol se adreseaza iubitorilor de apicultura(incepatori sau nu) care doresc sa acceseze cate ceva din experienta pe care o am cu albinele. Am dorit sa prezint si sa filmez la un standard de calitate mai mare(DVD) pentru a fi accesibil si acelora care inca nu au Internet(sau cunostintele necesare accesarii sale) ci doar un simplu DVD player(aceste situatii se gasesc cu preponderenta in mediul rural unde apicultura are cele mai mari sanse de dezvoltare). Avand in vedere ca ucenicii cu care am filmat acest Video Manual au pornit-o de la zero, in mod clar se adreseaza si incepatorilor. Prin aceasta initiativa fac si un apel la apicultorii cu experienta care au ceva de spus, sa-mi urmeze exemplul si sa scoata versiuni proprii de video manual. Foamea de informatii este foarte mare si impartasirea experientei si a cunostintelor fiecaruia nu face decat sa duca la o sprijinire mai buna a apiculturii si a celor ce doresc sa-i descopere tainele.

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU