Apicultura pentru incepatori si avansati, pe scurt, apicultura online pentru toti Acest blog se doreste a fi o resursa de video apicultura practica, pentru toti cei care indragesc aceasta straveche indeletnicire. Veti descoperi numeroase probleme si situatii inedite cu care m-am confruntat din Februarie 2010, de cand am inceput acest blog. In unele filme am avut si ucenici luati de la zero care mi-au oferit prilejul de a explica pe intelesul tuturor cate ceva din tainele stuparitului.
ANUNT 2019:
Dragilor am ajuns la o varsta la care nu mai pot face fata singur muncii la o stupina asa mare si am hotarat sa pastrez doar strictul necesar. Mai mult, doresc sa ma axez in principal pe proiectul cu educatia elevilor la matematica iar munca la stupina imi consuma foarte mult timp. Asadar vreau sa vand surplusul de biostupi deja pregatiti cu roi pe 6 rame, cu ramele pline cu miere cu tot. Pretul unui roi este in jur de 290 RON, dar totul este negociabil in functie de cantitate si va rog sa ma sunati Tel: 0722.786.515 pentru a discuta concret ce doriti sa cumparati.
Aici gasiti un film cu o prezentare
Profesorul Ioan Ursu va prezinta cateva din lucrarile de vara efectuate la prisaca Manastirii Tisa Silvestra din Bacau. Veti fi fascinati de universul albinelor vara.
Transcrierea filmului
00:00:05.573,00:00:20.712 Ne aflam la stupina Manastirii Tisa Silvestra, o stupina pe care am dezvoltat-o impreuna cu maicutele pe perioada a 4 ani.
00:00:25.17,00:00:41.657 Stupii sunt asezati in aceasta poienita minunata de salcam care arata de parca a fost facuta special pentru a adaposti o stupina.
00:00:46.161,00:01:13.561 Sunt fericit ca avem prilejul sa filmam la aceasta stupina anumite lucrari apicole practice pe care le vom face impreuna.
00:01:20.202,00:01:35.248 Cei care doresc sa porneasca o mica stupina nu au cunostintele necesare si nici nu si le pot insusi la nivel practic inainte de achizitia ei. Doresc sa rezolv problema prin filmele mele.
00:01:39.196,00:01:46.39 La o stupina daca nu se fac anumite lucrari la timp sau nu se cunosc care ar fi acestea, se pot pierde multe familii.
00:01:50.248,00:02:01.12 M-am gandit ca un Video Manual cu lucrarile practice din apicultura ar umple acest gol si ar ajuta pe multi apicultori.
00:02:05.666,00:02:16.35 Debutam astazi cu acest proiect si vom executa acum o lucrare foarte interesanta.
00:02:20.481,00:02:34.88 Lucrarea se numeste prevenirea roirii naturale. Roirea naturala este un fenomen care duce la slabirea unei stupinii deoarece scade numarul albinelor si al familiilor.
00:02:38.88,00:02:44.07 Dupa cateva astfel de roiri, te trezesti cu stupina goala. Iata cum vom face aceasta prevenire:
00:02:48.67,00:03:03.07 La aceasta stupina, dupa culesul la salcam, apare un gol de activitate pentru albine. La stuparitul stationar, exista astfel de perioade in timpul anului apicol.
00:03:08.082,00:03:20.39 In aceasta perioada, datorita cresterii din timpul culesului de la salcam si a lipsei de activitate de dupa, albinele vor incerca sa roiasca.
00:03:24.8,00:03:37.25 Roitul se previne astfel: Umblam in fiecare familie, extragem mierea si cateva rame cu puiet capacit impreuna cu matca pentru a diminua perspectivele supra-popularii famliei.
00:03:44.258,00:03:56.80 Extragand regina si o parte din puiet va face ca familia ramasa sa fie orfanizata.Daca se pregatea de roiere atunci are deja celule de matca pregatite.Daca nu, vom implanta noi peste 24h.
00:04:03.717,00:04:17.83 In perioada de pauza pana la culesul de tei, familia va incerca sa obtina o noua regina si sa se pregateasca de cules. Nici vorba sa se gandeasca sa mai roiasca.
00:04:21.36,00:04:27.08 Hai sa pornim la treaba !
00:04:30.605,00:04:38.59 V-as ruga sa filmati din lateral. Iata aici este prima familie cu prima problema.
00:04:42.912,00:04:58.28 As fi vrut sa fi avut ceva pentru a pune cat-ul, dar mi-am amintit ca anul trecut noi scuturam cateva rame inauntru pana cand cat-ul se usura si apoi il puneam lateral.
00:05:05.296,00:05:10.40 Vom proceda in acest fel.
00:05:13.469,00:05:33.30 Observati propolis-ul pe marginea capacelelor ce acopera stupul. Acuma am putea sa-l recoltam deoarece pare a fi in cantitate destul de mare.
00:05:38.268,00:05:57.03 Aceasta este prima interventie in stup de dupa culesul de la salcam. Culesul nu a fost foarte satisfacator.
00:06:02.231,00:06:14.07 Culesul a depins de mai multi factori: conditiile meteo, puterea de cules a familiei, etc
00:06:20.343,00:06:32.60 Acest stup are 14 rame in partea de jos iar cat-ul contine rame de 5cm grosime si 3/4 din inaltimea unei rame obisnuite.
00:06:37.572,00:07:06.09 Aceste rame groase de cat fac ca matca sa fie stanjenita in muca ei de a depune ouale.In acest fel asiguram ca ramele din cat sa fie folosite pentru depozitarea mierei.
00:07:10.637,00:07:19.46 Din acest motiv, aceste rame din cat sunt rame de productie si matca nu prea le viziteaza.
00:07:23.362,00:07:34.65 Ramele late asigura faptul ca matca nu poate oua si deci vor fi folosite in productie.
00:07:37.433,00:07:47.56 Daca aveti intrebari, as fi fericit sa va raspund. In felul acesta materialul video devine mai interesant si atractiv pentru apicultorii incepatori.
00:07:51.551,00:08:13.94 Aceste rame din cat fiind foarte mari ofera o capacitate de stocare mult mai mare si acest lucru contribuie la amanarea deciziei de roire.
00:08:20.715,00:08:32.05 Daca familia are spatiu de crestere si depozitare asigurate, atunci nu va fi preocupata sa roiasca.
00:08:35.158,00:09:01.8 Dar ce este cu fagurii aceia subtiri? Acesti sunt faguri care au un model de celule si care vor fi crescuti de albine pentru a depozita mierea.
00:09:12.496,00:09:27.0 Albina creste acesti faguri pe masura ce are nevoie si in functie de productia de miere.
00:09:29.493,00:09:43.3 Acest fagure a fost crescut partial in functie de nevoile acestei familii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului. Va multumesc! prof. Ioan URSU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU