ANUNT 2019: Dragilor am ajuns la o varsta la care nu mai pot face fata singur muncii la o stupina asa mare si am hotarat sa pastrez doar strictul necesar. Mai mult, doresc sa ma axez in principal pe proiectul cu educatia elevilor la matematica iar munca la stupina imi consuma foarte mult timp. Asadar vreau sa vand surplusul de biostupi deja pregatiti cu roi pe 6 rame, cu ramele pline cu miere cu tot. Pretul unui roi este in jur de 290 RON, dar totul este negociabil in functie de cantitate si va rog sa ma sunati Tel: 0722.786.515 pentru a discuta concret ce doriti sa cumparati. Aici gasiti un film cu o prezentare

Video Apicultura - Teorie si practica despre avantajele iernatului 3 in 1 la Bio Stup pe vatra

Pachetele de DVD-uri "SCOALA DE APICULTURA" - prof. Ioan URSU - DETALII AICI

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Urmariti-ma si pe Twitter
Filme de apicultura si pe PROFUL ONLINE TV
In acest film discutam despre posibilitatile de paletizare ale Bio Stupului, despre avantajele iernatului 3 in 1 si vedem practic cum ne pregatim de iernat pe acest nou model de stup. Sper ca acesta discutie pe care am avut-o cu Viorel de la Radauti, constructorul Bio Stupului, sa va fie utila. Filmat pe 18 Octombrie 2011.

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?
Introduceti adresa E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul. Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed: http://feeds.feedburner.com/ApiculuraOnline-ProfIoanUrsuTel0722786515

Delivered by FeedBurner

7 comentarii:

Anonim spunea...

Domn profesor in acest film spuneti ca daca achizitionam 10 stupi din acestia o sa iernam 30 de familii si este corect,dar in primavara cand trebuie sa mutam fiecare familie in stupul sau pe langa cei 10 o sa ne mai trebuieasca inca 20 de stupi,deci unde este avantajul care l-ati zis d-voastra in acest fimulet ca,cu doar 10 stupi iernam 3 familii in conditia in care in primavara ne trebuie stupi pentru fiecare familie,nu este niciun avantaj ca achizitionam mai putini stupi,avem doar acel avantaj ca iernam 3 in 1,dar cu privire la achizitie nu avem niciun avantaj in sensul in care in timpul culesului am nevoie de atatia stupi cate familii am,avantajul privind achizitia numarului de stupi nu exista.

Anonim spunea...

acesti stupi 3 in 1 sunt foarte buni pt iernat,dar au si dezavantaje munca mai multa,ca sa iei alte doua familii si sa le pui in alta cutie unde mai este o familie atat in toamana cat si in primavara este foarte munca ,alt dezavantaj este ca;sunt o persoana care duce stupi in pastoral dar nu cu vagonul incarcati in masina cu platforma sau remorca iar la acest tip de stupi in buzunarelul acela nu am ce sa bag,poate eventual rama capcana,dar restul spatiului nu am cu ce sa-l ocup deoarece nu duc in pastoral nuclee sau roi ce asi putea sa bag acolo,iar acest spatiu este un dezavantaj deoarece este un stup mai complex si este mai greu de manipulat si in acelasi timp ocupa mai mult spatiu fara rost,inloc sa incarc mai multi stupi in masina incarc mai putin datorita spatiului ramas fara intrebuintare,cei mai buna metoda pentru pastoral fara vagon ar fi aceea ca spatiul acela sa fie atat cat sa intre o singura rama si anume aceea capcana.interesul meu nu e sa car cutii goale sau roi sau nuclee in pastoral,deoarece vreau sa-mi simplific munca nu sa mi-o ingreunez in pastoral ducem doar familii puternice nu familii pe 3 rame su 5 rame ca sa ne aflam in treaba

Anonim spunea...

Cristi - admin blog catre Anonim:
Ar fi fost frumos sa avem si un nume caruia sa ne adresam. Asa deocamdata ramane Anonim. Cred ca este vorba de aceeasi persoana la aceste 2 comentarii de mai sus. O sa va raspund eu.

Referitor la achizitia a inca 2 stupi pentru 1 care ierneaza 3 in 1. Achizitiile sunt necesare in cazul in care doriti sa va expandati stupina. Daca aveti stupi goi cu o singura familie, ii puteti folosi pe acestia. Procedeul prin care 1 Bio Stup trece in alti 2 stupi a fost descris de tata si nu il mai repet. ATENTIE: Asta doar daca doriti sa va mariti stupina, pentru ca veti folosi buzunatul ramas liber si roinita din Bio Stup pentru a creste nuclee.

Daca nu doriti marirea stupinei, atunci, un Bio Stup care ierneaza 3 in 1 poate fi expandat folosind buzunarul atasat si roinita in felul urmator:
1. Familia din buzunarul atasat urca in roinita.
2. Una din cele 2 matci din familia principala de baza trece cu cateva rame in buzunarul atasat.
3. Matca cea mai puternica din familia de baza preia controlul in spatiul principal si se elimina diafragma despartitoare.

La iernat se aplica procesul invers, deci nu este vorba de munca multa cum spuneti dumneavoastra. Daca sunteti pe stupi cu o singura familie, atunci trebuie muncit un pic pentru a le aduce intr-un Bio Stup. Avand in vedere ca veti ierna de 3 ori mai bine, cu un consum redus de miere si posibilitatea unui start avansat in primavara, va las sa hotarati dumneavoastra daca merita sau nu efortul de a muta niste rame dintr-un loc in altul.

Pentru cei care doresc sa mearga in pastoral, exista varianta de Bio Stup - pastoral, in care buzunarul atasat are doar 2 rame. Va rog sa vizionati filmul de prezentare a tuturor versiunilor de Bio Stup. Din comentariul dumneavoastra vad ca nu sunteti constient de existenta acestei variante. Iernatul in acesti stupi de pastoral va fi 2+1 nucleu pe 2 rame. Acest stup complex cum ii spuneti dumneavoastra face tot ce face un stup normal plus multe altele care sunt de negandit intr-un stup vertical cu 1 singura familie. Ex: iernat optim, temperatul roitului, marirea eficientei ramei capcana si deci tinerea sub control a varozei, hranire simultana, culesul cu 2 matci: daca se doreste, matca din buzunarul atasat poate functiona ca o matca ajutatoare (mirosul este uniformizat). Ca o comparatie, acest sistem este ca cel folosit in Formula 1, cand pilotii pot apela la un mic motor auxiliar electric ale carui baterii se incarca folosind energia de franare pentru a-i ajuta apoi sa obtina un plus de forta la depasiri. Sistemul se numeste, KERS - Kinetic Energy Recovery System si va rog sa-l cautati si sa-l studiati.

Imaginati-va ca in productie sa intampla sa pierdeti matca din familia principala din diverse motive. Avand matca din buzunarul atasat, acomodata si gata de lucru, nu faceti decat sa o introduceti in familia principala. In ce alt tip de stup ati mai gasit acest concept? Cu un stup normal pierdeti timpi pretiosi necesari acomodarii si introducerii unei matci noi (asta daca aveti un nucleu pregatit), pentru ca dumneavoastra spuneati ca nu carati nuclee sau roi in pastoral.

Inca ceva, versiunea de Bio Stup stationar(NU Pastoral), care permite iernatul 3 in 1, poate fi paletizat si in acest fel poate fi folosita si la pastoral. Asta ar fi varianta cea mai buna pentru a beneficia de iernatul 3 in 1 cu cate 6 rame de familie. Daca nu puteti merge cu paletizare, atunci puteti opta pentru varinata de Bio Stup Pastoral.

multumesc,
--
Cristi: blog admin

Anonim spunea...

Normal eu ca apicultor daca asi ierna 3 in 1,adica 3 familii puternice in primavara vreau sa am acelasi lucru,vreau sa am 3 familii puternice care pana la primul cules sa fie foarte dezvoltate si sa pot valorifica la maxim primul cules(RAPITA)deci doresc expandarea si in acest caz imi mai trebuie cutii,scopul este sa bag cat mai multe familii puternice in iarna si sa le scot la fel din iarna nu din 3 familii sa merg in pastoral cu o singura familie pentru productie,intradevar foarte puternica datorita familiei ajutatoare,datorita ca sunt un apicultor care doreste expandarea acest tip de stupi nu fac decat sa muncesc mai mult,iar in legatura cu filmuletele nu am vazut decat 3 in rest nici nu stiu despre ce este vorba pt ca doar ce am dat de ele,chiar daca m-am documentat foarte mult si am experimentat tot timpul,dar inca consider ca mai am foarte multe de invatat iar comentarile mele sunt doar punctul meu de vedere,iar pentru ceea ce faceti pentru a-i invata si pe alti multa stima!andrei

Anonim spunea...

inca ceva,sunt constient de facilitatile acestui stup si sunt de acord cu ele sunt de acord cu rama capcana pusa in felul acela si cu iernatul deoarece sunt sigur ca face diferenta fata de a ierna o singura familie,dar nu sunt de acord cu aceea roinita pentru pastoral,eu merg pe stupul multi etajat si cred ca este foarte bun,dar pentru ca sunt o persoana care experimenteaza o sa incerc si iernarea 3 in 1 pentru ca nu am nimic de pierdut si o sa constat diferenta.o sa vizionez si restul filmuletelor.O seara buna!Andrei

Anonim spunea...

Domnule Andrei, sunt foarte multe filme pe acest blog si va invit sa vedeti cat de multe puteti. Vor fi si in continuare filme care vor arata expandarea si veti vedea "cat de mult se munceste". Singurul "dezavantaj" al acestui model de stup este acela ca ofera multe facilitati si modalitati noi de a practica apicultura. Tata si-a trecut toata stupina pe acest tip de stup si filmele sale stau marturie. Deocamdata va pot spune ca iernatul 3 in 1 din aceasta iarna extrem de severa a fost foarte bun. Filmele vorbesc de la sine. Multumesc.
--
cristi

Anonim spunea...

Domnule Andrei, as mai dori sa va ofer o explicatie la comentariul dumneavoastra despre rointa. Roinita s-a nascut din nevoia de a putea acoperi stupul cu un singur capac atat pe timpul iernii cat si pe timpul verii cand suntem cu catul/caturile montate. Ea acopera atat zona ramei capcane cat si buzunarul atasat. Avantajul pe care il aduce ea, este acela ca pe timpul verii cand suntem in productie si avem caturile puse, ajungem cu usurinta si la TIMP la rama capcana de colectare a varroa din familia principala. Rama capcana este o sabie cu doua taisuri. Daca nu se ajunge la TIMP la ea, atunci ea se transforma intr-o crescatorie de varroa. Acest tip de stup ofera acest avantaj pe care stupii normali nu-l au. Pentru a ajunge la rama capcana dispusa la marginea familiei intr-un stup normal, apicultorul trebuie sa ridice catul sau caturile de deasupra, perturband destul de mult acea familie. Pentru albine acest tip de interventie este ca o trauma ca un cataclism. In cazul Bio Stupului se ridica doar roinita si se extrage rama capcana/claditoare. Vin din nou cu o comparatie din domeniul auto. Imaginati-va ca doriti sa verificati nivelul uleiului si daca fabricantul nu v-ar fi pus la dispozitie acea JOJA care strabate motorul si ajuge direct in baia de ulei, ati fi trebuit sa demonati tot motorul pentru a constata nivelul uleiului. Asa si aici, rama capcana este ca o JOJA al nivelului de infestare cu varroa + metoda de tratament, iar accesul la ea se face prin spatiul ocupat de roinita fara a deranja familia principala. Asa s-a nascut ideea acestei roinitei care sa ocupe spatiul ramas deasupra buzunarului si al ramei colectoare si sa-l valorifice prin crearea de mici nuclei. Tata a crescut multe generatii de matcute pe vara pe o singura roinita pe care le-a folosit la diverse familii orfane sau le-a comercializat.
Multumesc,
--
cristi

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU