Cum se poate dezvolta o mica stupina rapid, sanatos si fara afectarea productiei de miere

Pachetele de DVD-uri "SCOALA DE APICULTURA" - prof. Ioan URSU - DETALII AICI

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Urmariti-ma si pe Twitter
Filme de apicultura si pe PROFUL ONLINE TV
Suntem pe 2 Iunie 2015 la stupina si va prezint un film cu operatiile pe care le poate face orice posesor de Bio Stup pentru a-si mari rapid si sanatos mica supina. Si o stupina mai mare poate fi marita partial folosind bio stupii din dotare. Prin operatiile pe care le fac vom obtine simultan urmatoarele lucruri: Inmultire de calitate prin provocarea schimbului linistit de matca, Deparizitare naturala de varroa destructor si Productie buna de miere (daca exista cules) realizata prin izolarea matcii in buzunar. Toate aceste lucruri sunt posibile simultan si doar la biostup pentru ca ofera arhitectura necesara. In felul acesta, o stupina mica bazata pe bio stupi, poate creste rapid si sanatos. Marele avantaj este ca acesti pasi se realizeaza simultan si nu secvential. Sa-i explicam pe rand: Inmutirea de calitate se realizeaza prin aducerea matcii din familia de baza cu doua rame de puiet, in buzunar. Se introduc si doua foi plus rama claditoare unde va creste puietul de trantor. Pierderea usoara a contactului cu familia de baza va duce la provocarea schimbului linistit de matca, cu botci de calitate trase din ouale ramase in urma. Intre timp, zona din buzunar devine singura zona atractiva pentru femelele de varroa din familia de baza, pentru ca are puiet de trantori in rama claditoare si de albina pe ramele mai indepartate. Este momeala perfecta pentru ele. Incepe astfel migratia fortata a acestor femele de varroa, iar o parte vor cadea prin sita in fundul anti-varroa. Cele care reusesc sa faca cu bine aceasta calatorie stresanta, vor sfarsi in rama capcana cu puiet de trantor pe care o colectam. Realizam astfel deparazitare naturala de varroa / varoza. Daca exista cules, productia de miere va fi foarte buna pentru ca albina va avea suficient spatiu de depozitare deoarece matca a fost izolata pe ramele din buzunar. Izolarea matcii pe timpul culesului este o practica frecventa printre apicultori, numai ca la Bio Stup izolarea matcii poate duce la inmultire de calitate si deparazitare. Daca filmul va este util, as aprecia un Share sau Like
Versiunea acestui film pentru Mobil sau Tableta se gaseste AICI

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?
Introduceti adresa E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul. Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed: http://feeds.feedburner.com/ApiculuraOnline-ProfIoanUrsuTel0722786515

Delivered by FeedBurner

Un comentariu:

Vasile spunea...

Domnule Profesor,
Ma numesc Vasile Ailoaei,locuiesc in Iasi.
Am un stup bio foarte bine populat si doresc sa dezvolta o mica stupina.
Am vizionat cu multa atentie filmuletul "Cum se poate dezvolta o mica stupina rapid, sanatos si fara afectarea productiei de miere" si va multumesc pentru daruirea Dumneavoastra in a ne face sa iubim si sa crestem albine.
Imi dau sama ca sunteti foarte ocupat, totusi indraznesc sa va rog sa-mi spuneti daca nu ar fi bine ca in buzunarelul unde izolam matca si in roinita, daca o folosim, sa punem apa si sa stimulam cu sirop si poate chiar cu apiluk.
Va rog sa-mi spuneti la ce dimensiune sa reduc urdinisurile la buzunarel si la roinita.
Cu multa stima si recunostinta.
Vasile Ailoaei

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU