Iata concret cum putem sa obtinem trei roiuri dintr-o familie de albine fara sa afectam productia de miere

Pachetele de DVD-uri "SCOALA DE APICULTURA" - prof. Ioan URSU - DETALII AICI

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Urmariti-ma si pe Twitter
Filme de apicultura si pe PROFUL ONLINE TV
Suntem pe 4 Iunie 2015 la stupina la o familie de albine careia i-am retras matca in buzunarul Bio Stupului impreuna cu doua rame cu puiet si cateva foi pe care le va creste si va forma un roi pe 6 rame. Matca va avea acces inclusiv pe rama claditoare unde roiul va creste puiet de tantor, ce va constitui momeala perfecta pentru femelele de varroa destructor care vor migra acum din familia de baza. Urmariti aici un film tradus in romana despre cum actioneaza varroa. La randul ei, familia de baza pierzand usor contactul cu matca, a tras botci de calitate de schimb linistit care sunt aproape de ecluzionare. Acum suntem la etapa in care vom imparti baza in doua si vom selectiona botcile. Stupul il pregatitm pentru culesul la tei, montand caturile (urmariti cum anume procedez) in vreme ce in cuib va avea loc procesul legat de imperecherea tinerelor matcute din cei doi noi roi formati. Retineti ca toata albina familiei de baza va avea acces in caturi iar productia de miere nu va fi afectata. Dupa ce am pus caturile, putem popula si roinita cu un mic nucleu de imperechere cu botci din familia de baza. In cuib are loc selectia celor doua matci (cand ele se vor prinde, vor produce si mai multa multa albina pentru caturi), in caturi toata albina familiei initiale culege, in buzunarul bio stupului vechea matca munceste sa depuna oua in spatiul nou facut pentru ea si atrage femelele de varroa in rama claditoare/capcana facand deparazitare 100% naturala. Avem oricand access la rama claditoare fara a ridica caturile, deci totul este perfect. Avem productie, deparazitare si inmultire obtinute simultan. Aceasta operatie este ideala pentru cresterea rapida a unei mici stupine bazata pe bio stupi, sau a uneia mai mari ce foloseste si bio stupi pentru ca doar arhitectura acestei lazi permite aceste operatii. Daca filmul va este util, as aprecia un Share sau Like
Versiunea acestui film pentru Mobil sau Tableta se gaseste AICI

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?
Introduceti adresa E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul. Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed: http://feeds.feedburner.com/ApiculuraOnline-ProfIoanUrsuTel0722786515

Delivered by FeedBurner

3 comentarii:

Ioan Olaru spunea...

Buna ziua iata am urmarit filmele in legatura cu izolarea matci , idea este foarte buna si pentru a nu risca deloc la imperecherea reginelor sau matcilor se poate folosi imultitorul pe care il am in posesie si deja il folosesc , deci in paralele , pentru a nu risca depopularea masiva a acestor roiuri formate , iar punerea caturilor este putin complicata , e de preferabil folosirea unei grile haneman pe toata suprafata , mai ales ca vor veni caldurile si problema ventilatiei va fi o problema , numai bine .

cristi spunea...

Va salut domnule Ioan,
O grila Hanneman desi mai sigura, e o solutie mult mai costisitoare fata de folia idoita la colturi. Depopularea masiva a noilor roiruri nu cred ca se va intampla iar ventilatia dupa cum stiti nu este o problema la Bio Stup datorita fundului anti varroa cu sertar, unde mai punem si spatiul din cele doua caturi.

Mihai Munteanu spunea...

Va multumesc pentru informatii. Au venit fix cand aveam nevoie. Numai bine!

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU