ANUNT 2019: Dragilor am ajuns la o varsta la care nu mai pot face fata singur muncii la o stupina asa mare si am hotarat sa pastrez doar strictul necesar. Mai mult, doresc sa ma axez in principal pe proiectul cu educatia elevilor la matematica iar munca la stupina imi consuma foarte mult timp. Asadar vreau sa vand surplusul de biostupi deja pregatiti cu roi pe 6 rame, cu ramele pline cu miere cu tot. Pretul unui roi este in jur de 290 RON, dar totul este negociabil in functie de cantitate si va rog sa ma sunati Tel: 0722.786.515 pentru a discuta concret ce doriti sa cumparati. Aici gasiti un film cu o prezentare

Trecem de la hranira individuala la hranirea simultana + operatii de inchidere

Pachetele de DVD-uri "SCOALA DE APICULTURA" - prof. Ioan URSU - DETALII AICI

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Urmariti-ma si pe Twitter
Filme de apicultura si pe PROFUL ONLINE TV
Pana la aceasta etapa am practicat hranirea stimulativa individuala. Odata cu cresterea temperaturii exterioare si dezvoltarea celor 3 familii de albine dintr-un Bio Stup, trecem la hranirea stimulativa simultana a celor 3 familii folosind o rama sau un hranitor plasat in locasul ramei claditoare. Totodata urmarm si inchiderea unei familii, adica aducerea ei la numarul maxim de rame, urmatoarea etapa fiind expandarea Bio Stupilor. Filmat pe 2 Aprilie 2012.

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?
Introduceti adresa E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul. Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed: http://feeds.feedburner.com/ApiculuraOnline-ProfIoanUrsuTel0722786515

Delivered by FeedBurner

4 comentarii:

Anonim spunea...

Domn profesor,din punctul meu de vedere tot ce faceti dumneavoastra tot ce invatati pe tinerii apicultori sunt lucruri foarte bune,tot ce tine de pregatirea iernatului,cu iernare mai multor familii intr-un stup,cu hranirea si toate aceste lucrari,sunt lucrari ca la carte prevazute de manualele de specialitate si este totul foarte bine.Dupa parerea mea cu o experienta de 30 de ani de apicultura in care am facut diverse experimente,nu sunt de acord cu un lucru fiind doar parerea mea si anume,nu sunt de acord cu aceea folie,desi nu apare condens cu ea datorita ca se ierneaza 3 in 1 si nu exista spatii reci in care sa se formeze condens,eu o consider totusi nociva chiar daca mentine caldura nu este buna din punctul meu de vedere.Eu consider albina un organism viu,ca orice organism viu are nevoie de aer pe timpul iernii urdinisul fiind foarte limitat si cu folia deasupra nu se face acel schimb de aer necesar unei bune dezvoltarii,din aceasta cauza ele devin nelinistite si se uzeaza prematur,albinele sunt ca si omul,degeaba are omul caldura daca nu are aer,cu cat caldura este mai mare cu atat lipsa de aer duce la sufocare asa si la albine,am ajuns la acesta concluzie din experienta acumulata si am facut urmatorul experiment.In luna mai am facut 10 roi de aproximativ aceiasi putere cu regine din aceiasi serie de crestere,in iarna am procedat la urmatoarea impachetare la toti cei 10 si anume.la 3 am pus folie deasupra,la 3 am avut scandurele ca podisor scandurele care nu asigurau etansitatea perfecta avand spatii intre ele iar la 4 am avut podisor cu un mic orificu de 10 pe 10cm acoperit cu plasa,peste toti am pus cateva straturi de ziar,orificile din capac fiind deschise,in primavara si la primul cules diferenta a fost semnificativa,cei cu folie erau mult sub asteptarile mele,cei mai dezvoltati fiind aceia care aveau podisorul din scandurele,la dezvoltare ma refer la nr de rame,nr de puiet si productie,de atunci m-am hotarat sa nu mai folesc niciodata folie.in filmarea dumneavoastra filmata pe 2 aprilie 2012 "trecem la hranirea individuala si hranirea simultana" in acea familie din spate par putine albine acoperitoare,desi este luna aprilie eu cred ca acea familie nu are nici o sansa la valorifocarea culesului de rapita si de salcam,in sensul ca daca asi muta acea familie intr-un stup de al meu care are 12 rame jos si cat 1/1,la puterea aceluia la salcam nici nu s-ar ridica in cat,nu mai zic de productie de miere.eu consider ca o impachetare cu o ventilatie buna,o matca buna si miere de calitate sunt pasii de urmat pentru a avea familii puternice in primavara.Mentionez ca este doar o experienta de a mea.o zi buna

Anonim spunea...

Multumim pentru comentariul dumneavoastra. Ne-ar parea bine daca am avea si un nume caruia sa ne adresam :) Tata cu siguranta il va citi si probabil va raspunde intr-un film viitor.
In legatura cu acea familie mai slaba de care amintiti, cred ca ea va fi intarita cu puiet si albina luate de la familiile mai dezvoltate din Bio Stup. Din cauza ca mirosul este uniformizat in tot stupul, nu vor fi probleme de acomodare in acest sens. Important este ca a supravietuit iernii iar daca nu ierna 3 in 1 probabil ca nu ar fi reusit. Legat de iernatul cu folie, anul trecut tata a iernat la pavilion(2 in 1) si a folosit tot folie. Daca va uitati la filmul: "Familie super dezvoltata in primavara la Bio Stup pavilion" + alte filme cam din cam in acelasi interval de timp, veti vedea niste familii extrem de puternice in primavara lui 2011, in stare sa culeaga si frunzele de papadie :)
--
cristi - admin blog

Anonim spunea...

Sa nu ne intelegem gresit,eu nu am zis ca iernarea 2in1 sau 3in 1 nu ar fi indicata,din contra eu cred ca este cea mai buna metoda la cei care pot sa ierneze in acest fel,iar la vagon iernarea este mai usoara decat pe vatra,ceea ce am zis in comentariul precedent nu trebuie sa o luati ca pe o critica,este doar o experienta pe care am avut-o si pe care am incercat sa o imbunatatesc cu timpul,sunt de principiul ca totul e bine daca e ca la carte.Pentru Domn Profesor am cea mai mare stima, pentru ceea ce face pentru tineri apicultori,se observa din filmulete ca tot ce face Domn Profesor o face cu siceritate,deoarece dumnealui este foarte documentat in cresterea albinelor,iar tot ce explica este corect aceste lucruri se observa in filmulete.iar eu nu sunt de acord cu folia deoarce am ajuns la aceasta concluzie,cu toate ca pana acum am iernat doar cate o singura familie in stup,dar in aceasta vara o sa achizitionez 2 stupi din aceia,iar iarna de vine o sa iernez 3 in 1,la unul din stupi o sa pun folie,iar la unul o sa pun alte materiale care permit evacuare vaporilor de apa avand si aerisire in podisor,la anul o sa va zic rezultatele esperimentului.Stefan.o seara buna!

Anonim spunea...

Domnule Stefan nici nu am considerat ca ati fi criticat ceva. Chiar si asa sa fi fost, criticile constructive sunt oricand binevenite. Eu am vrut sa va spun ca tata a iernat 2 in 1 la pavilion in 2011 folosind FOLIE la greu si familiile lui au fost foarte puternice in primavara. Conform observatiilor dumneavoastra, familiile ar fi trebuit sa nu fie asa de puternice. Daca va uitati in filme, aproape ca nu se vad ramele de cata musca este acolo. Ramane de vazut si anul acesta cum o sa fie cand o sa faca expandarea stupilor. Mai multe o sa spuna si tata in filmele viitoare.
Va multumesc,
--
cristi - admin blog

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU