ANUNT 2019: Dragilor am ajuns la o varsta la care nu mai pot face fata singur muncii la o stupina asa mare si am hotarat sa pastrez doar strictul necesar. Mai mult, doresc sa ma axez in principal pe proiectul cu educatia elevilor la matematica iar munca la stupina imi consuma foarte mult timp. Asadar vreau sa vand surplusul de biostupi deja pregatiti cu roi pe 6 rame, cu ramele pline cu miere cu tot. Pretul unui roi este in jur de 290 RON, dar totul este negociabil in functie de cantitate si va rog sa ma sunati Tel: 0722.786.515 pentru a discuta concret ce doriti sa cumparati. Aici gasiti un film cu o prezentare

Sfaturi de prevenire si lupta impotriva furtisagului la albine

Pachetele de DVD-uri "SCOALA DE APICULTURA" - prof. Ioan URSU - DETALII AICI

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Urmariti-ma si pe Twitter
Filme de apicultura si pe PROFUL ONLINE TV

Toamna cand sursa de nectar este saraca, albinele cauta si alte surse. In acest film am prezentat comportamentul albinelor hoate care trec de la o rampa de zbor la alta si am sesizat ca este esential sa strangem mult urdinisul pentru a spori sansa de aparare a familiei atacate. Cand se lucreza in aceasta perioada, trebuie sa ne bazam pe viteza deoarece stupul nu trebuie tinut descoperit prea mult. Cand sesizam aparitia albinelor hoate, cel mai indicat este sa folosim fumul, mergand pana la intreruperea lucrului, daca albinele hoate cresc numeric. Albinele hoate se disting usor, prin felul in care zboara la rampa de zbor sau deasupra stupului deschis. Mai multe detalii in filmul urmator.

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?
Introduceti adresa E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul. Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed: http://feeds.feedburner.com/ApiculuraOnline-ProfIoanUrsuTel0722786515

Delivered by FeedBurner

6 comentarii:

Ioan Olaru spunea...

Am anteles despre pornirea furtisagului si circulatia albinei pe fata stupului.
Iata prevenirea furtisagului foarte eficienta si a circulatiei albinei pe fata stupului, trebuie asezate paravanturilor si tablitele cu care strangeti urdunisurilor.
Stupul ***Ioan Ursu*** trebuie vazut an exterior ca un mini vagon apicol, exact cum vedeti vagonul domnului profesor pe exterior echipat cu acele terase deasupra urdinisului la fel trebuie sa folositi si stupul, si aveti sanse foarte mari si la anperechere.
Astept si ca stupii domnului profesor safie echipati an acest fel ( gasiti o poza pe blogul meu)
Eu din luna Iulie am recurs la aceasta metoda mai ales ca an localitate erau peste 3 sute de famili cara mai de care mai flamanda din cauza lipsei angrijirii apicultorilor care nu prea aveau timp de organizarea lor, odata cu instalarea paravanturilor albinele care vin la furat numai vad urdinisul si albinele iar an momentul depasirii acestuia setrezea nas an nas cu paza fiind foarte descurajate,bineanteles ancercare a fost pe toata perioada dar nau reusit strapungerea barierei.
Apoi a anceput si atacul viespilor,mai ales ca din 2004 a aparut si viespea japoneza care se hranesc doar cu larvele albinelor nu le antereseaza mierea , 30 de asemenea viespi pot distruge o colonie de albine( nam fost atacat de asa ceva ,dar am prins),si ancaodata aceste paravanturi au fost foarte eficiente.A venit frigul urdinisurile nu se umezesc an totalitate iar albinele ies mai repede din stup,iar an caz ca bate vantu ia oricum zboara,vine zapada ,nu va cadea direct pe urdinis ,iar imediat daca da soarele albinele pot iesi la zbor de curatire.
Aceste paravanturi le puteti confectiona simpu dintro bucata de tabla si atasarea se face cu cateva pioneze. Parerea mea ca acest sistem adaugat biostupului ai va mari eficienta,nu costa nimic decat so folositi. (POZA PE BLOGUL MEU,doar informativ non comercial)
Numai bine si sanatate domnule profesor si familiei dumneavoastra. Ioan din Covasna

Ioan Olaru spunea...

Domnu profesor santem alaturi de dumneavoastra,doar de la dumneavoastra am anvatat,cel putin eu ,am primit sfaturi de la tot felu de apicultori chiar si din familie am anchis urechile si ochi si am urmat lectiile dumneavoastra cumparand si volumele de apicultura,am vrut sa merg doar pe aceast drum asfaltat de dumneavoastra an calea mea.Am suferit alaturi de dumneavoastra la greu ,mam bucurat alaturi de dumneavoastra,la orice reusita eram fericit,am luat calendarul an fata asteptand fiecare zi sa treaca ca sa pot intervenii la cele 2 familli ale mele.
Vreau sa stiti ca nu santeti singur santem atatea suflete alaturi de dumneavoastra creand o forta nevazuta de om dar vizibila de Dumnezeu.
Va iubim si va asteptam an continuare cu videomanualul apicol care an experienta dumneavoastra, mai puteti face pana la al 9 lea volum.Asa sa ne ajute Dumnezeu. ( 3x3=9 ) Cei dat de Dumnezeu nu poate fii oprit de om.
Ioan din Covasna

Anonim spunea...

seara buna!domn profesor!(nu sunt apicultor dar sper sa fiu intr-un viitor apropiat),am o problema ,cel putin din punctul meu de vedere ,greu de rezolvat,sau cel putin asa cred eu.sunt plecat de prin tara de vreo 12 ani,tocmai in portugalia,undeva in sud,(clima mediteraniana),recent m-am mutat cu serviciul,casa etc.,in preajma casei unde stau acum,cineva de mult a abandonat niste stupi,(lusitan),asa le zic ei,unde si-au facut cuib cateva familii de albinesiau construit bineinteles singure fagurii,plecand de la capac,asa au fost lasati de" apicultor",stupi in care stau sunt intr-o stare foarte rea sunt atacati puternic de viespe si soareci,si eu vreau sa-i schimb in stupi noi,aici intervine problema,au puiet,au larve,(aici este totusi cald inca peste 16 grade chiar daca ploua),nu stiu cum ar fi mai bine sa procedez,de fapt nu stiu nimic,nu as vrea sa le omor,adica sa omor cateva din ele,dar stau in asa fel ca trebuie sa intervin in ele si nu prea am de ales.am rame cu foita de ciara ,ca ele sa inceapa sa cladeasca pe ele daca vor,au multa miere de rezerva,ce credeti ca ar trebuii facut?cum as putea sa le ajut?daca se poate un raspuns,sau o idee,mi-ar prinde bine,va multumesc,cand am timp va urmaresc pe forum.dar asta-i urgent ,altfel cred ca o sa le pierd de tot,viespile si soarecii nu le dau pace.
--
Ovidiu Papet

Ioan Olaru spunea...

Pentru Ovidiu sant apicultor am anvatat de la domnul profesor uite ce as face eu an locul dumneavoastra sper sa te ajute.
Ia niste stupi goi fara ei nu prea ai ceface .
acei stupi sa fie ceva mai mari ca tot continutul de albine cu ceara cu tot sa ancapa an acesti stupi noi nu cunosc exact clima acestei tari daca e an pragul ienarii atunci nu poti face mare lucru decat sa asiguri izolarea termica cat mai bine iar stramtorarea urgenta a urdinisurilor dar neaparat an stupi noi altfel nu au nici o sansa .
Fa aceste lucrari si revino cu clima exacta si cu instalarea iernii sau timpului mai friguros ar fii bine sa faci urgent aceste lucrari,citesite cat mai mult despre albine ca sa le antelegi.
Pana la raspunsul domnului profesor sper sa te ajute,numai bine Ioan din Covasna

Anonim spunea...

multumesc pt.,raspuns,c-am asta am facut,am micsorat urdinisurile,(sunt 3 familii),i-am pus in stupi noi,si pe langa fagurii lor creati destul de aiurea ,(nici nu aveau cum sa-i faca altfel),am mai pus si eu niste foite ,poate ,(am zis eu),ar putea incepe sa cladeasca pe acestea si incet incet,sa le poata inlocuii ,pe cele vechi care nu sunt pe rame,cu cele noi ,puse de mine,au destul miere,rezerva,si as vrea si eu sa le dau si sirop de zahar,azi i-am verificat un pic ,pt. ca vremea nu-i prea buna,si nu au inceput sa faca nimic pe foitele cele noi,este adevarat ca nici nu este foare aproape deloc,(peste vreo 2,5 luni,vor inflorii portocalii,aici in sudul portugaliei),abia atunci poate se vor mai inderpta cumva,dar cum am mai spus si eu vreau sa-i ajut cu ceva sirop.aici iarna temp.nu coboara niciodata sub 3 grade,si deobicei sunt in medie 12-13 grade iarna,nu am pretentie de la ei,anul asta,vreau doar sa-i aduc la normal,in primul rand,si dupa o-m mai vedea,nu am experienta,dar tin foarte mult la ele,albinutele),cu ajutorul dvs.,poate reusesc sa le scot la liman.multumesc mult,si astept inca raspunsuri, cu stima ovidiu.

Ioan Olaru spunea...

Iata am observar puitn tarziu clima este foarte favorabila dupa cum ami dau seama albinele nar trebui sa sufere prea mult dar foitele nu le cresc foarte repede dar totusi daca ai pus foite acestea se pun una cate una an functie de cum le cresc an mod normal se pun cand albina este antro aglomeratie buna , dar acum nu ai cum sa ai rame cladite deci recurgi la foite , familiile care sant stranse adica adunate pe un numar mai mic de rame se dezvolta mai repede .
schimbul compșet de faguri bineanteles se va face an perioada de varf cand temperaturile ajung peste 18 grade tot atunci ar trebui sa ancepi prevenirea roitului fiindca anmultirea lor va fii foarte accelerata daca ancepi hranirea cu sirop aceasta se face constant cu concentratie de 2 kg zahar la una cu apa se adauga zeama de lamaie sau 2 grame de sare de lamaie .Ar trebui sa aiba si ceva polen dar daca anfloresc ceva copaci ele vor rezolva aceasta problema.Pentru orice antrebare poti intra la mine pe site intru zilnic si ati pot da raspunsuri chiar an acea zii,bineanteles daca acepta si moderatorul acestui blog,numai bine si sant si eu curios cum evoluiaza albinutele tale numai bine IOAN din COVASNA

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU