ANUNT 2019: Dragilor am ajuns la o varsta la care nu mai pot face fata singur muncii la o stupina asa mare si am hotarat sa pastrez doar strictul necesar. Mai mult, doresc sa ma axez in principal pe proiectul cu educatia elevilor la matematica iar munca la stupina imi consuma foarte mult timp. Asadar vreau sa vand surplusul de biostupi deja pregatiti cu roi pe 6 rame, cu ramele pline cu miere cu tot. Pretul unui roi este in jur de 290 RON, dar totul este negociabil in functie de cantitate si va rog sa ma sunati Tel: 0722.786.515 pentru a discuta concret ce doriti sa cumparati. Aici gasiti un film cu o prezentare

Inmultire dirijata in paralel cu productia si captarea naturala a varroa destructor doar la Bio Stup

Pachetele de DVD-uri "SCOALA DE APICULTURA" - prof. Ioan URSU - DETALII AICI

Cuprinsul acestui blog sau Cautati in blog

Urmariti-ma si pe Twitter
Filme de apicultura si pe PROFUL ONLINE TV
Suntem pe 16 Mai 2015 la stupina si cei doi ucenici invata sa faca foi cat mai bune pentru ca ramele bune pleaca de la foi bine lucrate. De la min 13:15 vizitam un bio stup expandat ramas doar cu familia de baza si aici voi explica si simula cum anume se poate da drumul folosind buzunarul atasat, la inmultirea dirijata si captarea naturala a varroa destructor (fortand migratia in masa a femelelor de varroa), cu ajutorul matcii din familia de baza. Spatiul familiei de baza va fi dat in doua dupa aparitia celor doua matcute de calitate crescute din oua proapete. De la min 32:00 arat si cum se pun caturile impreuna cu folia, pentru a proteja cele doua noi matcute si pentru a nu deranja familia de baza in procesul de cules. Intre timp culesul se realizeaza nestingherit in caturi cu toata albina familiei de baza, iar in cuib avem deja 2 matcute de calitate. In paralel, pana la obtinerea celor doua matcute, am fortat migratia in masa a varroa din familia de baza in buzunar (dupa puietul de trantor de pe rama claditoare) depus de matca initiala a familiei retrasa acum in buzunar. Aceasta migratie fortata face o deparazitare naturala foarte buna. In final, femelele de varroa ramase, vor fi captate pe rama claditoare. Dupa montrea caturilor, vine randul roinitei pentru a produce inca o matcuta. Reusim astfel trei lucruri simultan:

1. Inmultire dirijata - rezulta pana la 3 noi matci (inclusiv cu cea din roinita)
2. Deparazitare naturala (migratia femelelor de varroa spre buzunar si captarea in rama claditoare de dupa grila)
3. Cules nestingherit in caturi cu toata albina familiei de baza initiale.

Familiile de albine rezultate fie le folositi la propria stupina, fie le vindeti. Acest scenario este posibil doar datorita arhitecturii Bio Stup. Daca filmul va este util, as aprecia un Share sau Like
Versiunea acestui film pentru Mobil sau Tableta se gaseste AICI

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?
Introduceti adresa E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul. Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed: http://feeds.feedburner.com/ApiculuraOnline-ProfIoanUrsuTel0722786515

Delivered by FeedBurner

2 comentarii:

Ioan Olaru spunea...

Buna seara am urmarit filmul cap coada , imultirea se poate efectua si fara compromiterea familiei de baza sau de manopera foarte exigenta in controlul botcilor sau a ramei date in buzunar cu matca batrana si luarea ei tot a doua zi , mai ales ca la un moment dat nu o sa mai fie loc unde sa tot punem rame pline cu oua findca nu ar fi spatiu nici pentru familie nici pentru matca da baza iar culesul de polen ar fi oprit in asteptarea imperecheri matcilor grila de polen blocand matcile sa iasa din stup dar impingand colectorul in interior sar rezolva aceasta problema , apoi caturile puse ar ingreuna mai ales in plin cules de a efectua luarea fiecarei rame din fata si stricarea botcilor neconforme findca ele apar tot timpul pana la eclozarea matci , astfel vad eu cateva neajunsuri la tehnica explicata in film si bineanteles am un argument findca altfel nu as spune acest lucru si iata metoda pe care o voi folosi eu si pasi care ai voi face .

1 . Cu matca din familie si cu 2 rame puiet luate de la buzunar si cu alte 2 rame cu puiet luate de oriunde voi face un roi , iar familia de baza in functie de spatiu va mai primi puiet gata de eclozat dar fara matca pentru a porni starterul , familia pornitoare de botci . Findca vreau sa am controlul botcilor de calitate voi selectiona cea mai buna matca din stupina si voi folosi ouale de la ea .
2 . Dupa adaugarea oualelor si pornirea botcilor voi pregati nuclee de imperechere dar in buzunarul stupului care se poate imparti in 2 , lasand 1 rama puiet si un fagure la construit , la care voi da cate o botca de calitate din familia starter , acest lucru putem face pe mai multi bio stup fara a deranja celelate famili iar cu matcile din buzunar vom forma roiuri luand si puiet de la ceilalti stupi din familia de baza astfel mai aerisindui dandule faguri la construit .
3 . Acest lucru este benefic in caz ca nu se vor imperechea toate reginele iar perioada de risc este scurta fara a folosi foarte multa albina la imperecherea matci .
4 . Dupa imperecherea matcilor din familile unde am pus foi deja sunt crescute si se pot forma noi roi cu matcile imperecheate in locul carora vom pune din nou botci de calitate , si putem incepe o alta serie de imperechere cam la 15 zile cu aceasi nuclee . Perioada de manopera este la 10 zile si se poate face pe un numar destul de mare de stupi , mai ales ca si roiurile formate vor avea nevoie de ingrijire specifica .


Pentru sfarsitul filmului spun doar atat un apicultor rupe cu durere de inima o floare findca stie ca va lasa o albina cu mai putina mancare , prezentarea din acest comentariu o voi pune in practica in perioada ce urmeaza .Numai Bine si sanatate .

cristi spunea...

Va salut domnul Ioan,

Doar pentru inmultire cred ca se poate proceda in mai multe feluri si tata incurajeaza pe oricine sa descopere noi si noi facilitati pe masura interesului fiecarui apicultor in parte.

Sfaturile din acest film sunt destinate in special apicultorilor incepatori care au o familie sau doua in Bio Stupi si doresc sa invete multiplicarea rapida combinata cu deparazitarea naturala. Din ce am inteles din film, mutarea matcii din familia de baza in buzunar are rol in deparazitarea naturala pentru ca toate femelele de varroa din familia de baza se vor reorienta spre buzunar si vor fi fortate sa migreze, exact cum fac si cirezile de antilopele care sunt sunt fortate sa treaca prin apa infestata cu crocodili si alte pericole pentru a ajunge la pasuni mai bune. Acelasi fenomen se aplica si aici si multe femele de varroa vor pica singure pe fundul anti varroa. Restul vor fi captate in rama capcana.

Multa sanatate !

Trimiteți un comentariu

Din respect pentru ceilalti vizitatori, va rog sa precizati si numele dumneavoastra in corpul comentariului.
Va multumesc!
prof. Ioan URSU